Uitgelicht

RZO Wetenschapsdag 2017

De Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO) organiseert elk jaar een Wetenschapsdag, dit jaar op 17 februari. Deze dag stond in het teken van de preventie van uitzendgerelateerde klachten. Hans te Brake en Merel van Herpen (Impact) en Joris Haagen (Arq) hebben een presentatie gegeven over de visieverschuiving van klacht naar (veer)kracht.

Kenniskringen PSH weer van start: afwisselende bijeenkomst 2 februari

“Het gaat heel vaak over het belang van informatie, maar het gaat nauwelijks over taal.” Deze constatering van Hanneke Bot tijdens de Kenniskring PSH op 2 februari riep discussie op over de plek en rol van tolken in het aanbod van psychsociale hulp. Wanneer zet je tolken in, wie maakt daarover de afspraken,  zijn tolken goed toegerust om onder dergelijke omstandigheden te werken, zo kort na een heftig incident of ramp? Wat is de ervaring met van tevoren vertaalde standaardinformatie? De presentatie van Hanneke Bot ging over migranten, vluchtelingen en asielzoekers en was de eerste van drie presentaties over ‘kwetsbare groepen’. 

Getagd voor het leven

In opdracht van Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving heeft Stichting Impact onderzoek uitgevoerd naar de effecten op professionals van het filmen en online plaatsen van beeldmateriaal van professioneel handelen. Dit verkennende onderzoek is een eerste stap om kennis te genereren over de rol van sociale media in de taakuitoefening van professionals en dan specifiek het filmen en online plaatsen van beeldmateriaal van professioneel handelen. Wat is het effect van het opnemen en online plaatsen van beelden van publieke handelingen op sociale media, voor publieke professionals en organisaties?

Na de incident fase begint vaak de crisis

“Op een drukke zaterdagmiddag ontploft het loempiakraampje op de markt. Zeven mensen komen om. Twintig anderen zijn met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Er zijn talloze ooggetuigen. De burgemeester noemt het een klap voor de gemeenschap en geeft desgevraagd aan dat er een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd zal worden”. Dit was één van de casussen die de deelnemers tijdens de Themadag Preparatie Nafase op 15 december kregen voorgelegd in de workshop Herdenken.

Onze missie

Impact biedt advies en ondersteuning aan diverse organisaties en overheden over psychosociale zorg en veiligheid bij rampen, crises, of andere schokkende gebeurtenissen. De missie van Impact is het bevorderen van hoge kwaliteit en adequaat georganiseerde psychosociale zorg.
 

Ons tijdschrift


Abonneer je nu op Cogiscope, ons kwartaalblad over de psychosociale gevolgen van schokkende gebeurtenissen. Ieder kwartaal staat een actueel thema centraal. Zo werden in de afgelopen nummers de thema’s kinderen, vluchtelingen, e-health en radicalisering belicht.

Direct abonneren

 

Onze nieuwsbrief


Impact publiceert ongeveer 4 keer per jaar een nieuwsbrief. Wilt u zich abonneren klik dan op de aanmeldbutton

Aanmelden nieuwsbrief