Psychosociale ondersteuning in coronatijd voor publiek

De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die landelijk zijn afgekondigd hebben grote maatschappelijke impact. De consequenties zijn merkbaar op veel verschillende terreinen; de sluiting van de scholen, de maatschappelijke onrust vanwege angst om ziek te worden, de psychosociale effecten van isolatie of quarantaine, de enorme belasting op zorgsysteem en individuele zorgverleners en de economische gevolgen voor bedrijven en zelfstandigen om maar een paar voorbeelden te noemen. De uitbraak zal ook niet van de ene op de andere dag bestreden zijn, en ook de consequenties zullen nog lang na de uitbraak voelbaar blijven.

 

ARQ heeft in opdracht van VWS en in samenwerking met het RIVM een Steunpunt Coronazorgen rondom het coronavirus gelanceerd (lees meer in het nieuwsitem). Het Steunpunt Coronazorgen is er voor iedereen met vragen over de psychosociale gevolgen van de coronacrises. Het Steunpunt Coronazorgen is te vinden op de website: www.steunpuntcoronazorgen.nl.

 

Op deze webpagina delen we informatie met betrekking tot psychosociale aspecten en COVID-19 voor publiek. Alle hieronder genoemde documenten zijn ook te downloaden aan de rechterkant van deze pagina. Vanwege de veranderende situatie zullen de documenten vernieuwd worden bij nieuwe inzichten.

 

  1. Omgaan met stressreacties tijdens sociale onthouding - voor mensen thuis. Informatie en tips voor iedereen die vanwege de maatregelen in Nederland minder sociale contacten heeft.

  2. Omgaan met stressreacties - voor mensen in isolatie of quarantaine. Informatie en tips voor mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus. Also available in English: Dealing with stress during self-isolation or quarantine.

  3. Posttraumatische stress (PTSS) in coronatijd. Adviezen voor mensen met PTSS, gemaakt door ARQ Centrum'45.

  4. Omgaan met medewerkers in coronatijd. Informatie en handelingsperspectieven voor leidinggevenden en werkgevers om grip te houden op de situatie.

  5. Het gezin in coronatijd. Informatie en tips voor ouders met kinderen thuis. Vind meer informatie en advies op de website van ARQ Kenniscentrum Kind, Gezin en Psychotrauma. Er is ook een contactpunt geopend.

  6. Verlies, rouwen en rituelen in coronatijd. Informatie en suggesties voor nabestaanden over rouwen en rituelen. Meer informatie over rouw vindt u ook op rouw.arq.org.

  7. Onzekerheid en wachten in coronatijd. Informatie voor naasten van een ernstig zieke op de intensive care over zelfzorg en handelingsperspectieven. 

  8. Communicatie met ouderen met oorlogservaring in coronatijd, gemaakt door ARQ Kenniscentrum Oorlog, vervolging en geweld.

 

Omgaan met rouw tijdens de coronacrisis - tips en advies door Geert Smid

Verlies, rouwen en rituelen Bij overlijden in tijden van het coronavirus, zijn afscheid en nabijheid beperkt. Onder gewone omstandigheden kan het leed voor de stervende én voor en nabestaande enigszins verlicht worden door een goed afscheid, elkaar troost bieden, laatste woorden uitspreken – en bij de uitvaart en daarna, door in elkaars nabijheid te zijn. Veel gangbare gebruiken en rituelen rondom het afscheid en de uitvaart zijn nu helaas niet mogelijk. In dit filmpje geeft psychiater en hoogleraar Geert Smid praktische tips hoe om te gaan met verlies en rouw ten tijde van het coronavirus. Meer informatie over rouw vindt u ook op rouw.arq.org.

 

 

Informatievideo over collegiale ondersteuning

Sociale steun is bij ingrijpende gebeurtenissen ontzettend belangrijk voor onze psychische gezondheid en die van de mensen om je heen. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je veerkrachtig en inzetbaar blijft? En hoe kun je je collega’s (op afstand) ondersteunen? ARQ IVP ontwikkelde hierover een informatiefolder. Bekijk hieronder ook de bijhorende video voor een uitleg en praktische tips over veerkracht op de werkvloer en daarbuiten.