Eindconferentie TERRA II

Op 23 en 24 juni vond de internationale eindconferentie van het TERRA II project plaats. Tot onze vreugde konden we deelnemers vanuit heel Europa en daarbuiten verwelkomen.

Tijdens deze tweedaagse conferentie stonden de eindproducten van het TERRA II project centraal. Het Train de trainer programma, het Evidence based beleidsadvies en het citizenship lesprogramma UCARE (Universal Curriculum Against Radicalisation in Europe).

Magda Rooze, projectleider van TERRA II, opende de conferentie met een woord van welkom. Daaropvolgend vertelde Karolina Dam uit Denemarken het onroerende verhaal van haar zoon Lukas die nadat hij zich bij IS in Syrië had aangesloten, omkwam bij een luchtaanval.

Daarna volgde presentaties van Dr. Marcin Sklad van de University College Roosevelt over UCARE, van Haras Rafiq van de Quilliam Foundation over het Train de trainer programma en Jonathan Russell van de Quilliam Foundation presenteerde het Evidence based beleidsadvies. Deze presentaties werden ingeleid door drie leden van onze adviesraad, Maajid Nawaz, Rt. Hon. Hazel Blears en Professor Fathali Moghaddam.

We eindigden de eerste dag met een forum van vier voormalig radicalen. Søren Lerche, een voormalig lid van extreem links, Adam Deen, een voormalig lid van de radicale islamistische groepering Al Muhajiroun, Johny Petersen en Thomas Runge, beiden voormalige leden van een extreem rechtse groepering in Denemarken, werden geïnterviewd over hun ervaringen in het aansluiten en verlaten van een extremistische groepering door Maajid Nawaz, hijzelf is een voormalig lid van fundamentalistische moslimorganisatie Hizb ut-Tahrir.

Op dag 2 verwelkomden we twee leden van de Kofi Annan Young Leaders Program, Bjørn Ihler en Fatima Zaman. Ze gaven een presentatie geleid door Lorenzo Vidino, het vierde lid van de TERRA II adviesraad. Ook sloten die dag een aantal leden van het Europese Jeugdparlement aan om de discussie in de workshop Evidence based beleidsadvies te leiden. Daarnaast was er een workshop waarin men een voorproefje kreeg van een Train de trainers sessie en kon men een workshop over het UCARE lesprogramma volgen.

Al met al kunnen we terugkijken op een zeer succesvol tweedaags evenement waarmee we dit project op een mooie wijze konden afsluiten.

Wilt u meer informatie over het TERRA project en/of de producten, kunt u contact opnemen met Magda Rooze en Holly Young.