Juul Gouweloos

beleidsadviseur en psycholoog

Onderzoek

Juul Gouweloos is psycholoog en werkt sinds 2011 bij Impact. Daarnaast werkt ze 1 dag per week aan de Universiteit Utrecht aan haar promotieonderzoek. In haar werk en onderzoek richt ze zich op de veerkracht van- en psychosociale ondersteuning voor getroffenen van schokkende gebeurtenissen. Speciale aandacht heeft ze voor medewerkers van  hoog-risico beroepen, zoals politiemensen of medewerkers openbaar vervoer. Zo ontwikkelt ze een zelfscreeningsinstrument waarmee zedenrechercheurs en kinderpornorechercheurs hun welzijn kunnen monitoren. Ook was ze betrokken bij de pilot van de politie om de Richtlijn psychosociale ondersteuning geüniformeerden te implementeren. Daarnaast deed ze onderzoek naar de psychische gezondheid van slachtoffers van de crash met Turkish Airlines in 2009.

Praktijk

Wat Juul motiveert is het combineren van onderzoek en de klinische praktijk. Om de klinische praktijk te betrekken in haar werk en zo aansluiting te houden met de behoeften en ervaringen van getroffenen, doet Juul intakes en opvanggesprekken met mensen die op het werk een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt. Ook zet ze zich in voor het eConsult van Impact: een online plek waar getroffenen vragen kunnen stellen over hun verwerking en Impact ondersteuning kan bieden in het verhelderen van de hulpvraag en, via de huisarts, eventueel kan verwijzen naar passende hulp binnen de reguliere gezondheidzorg.

Werkverleden

In 2009 rondde ze de master klinische en gezondheidspsychologie cum laude af aan de Universiteit van Utrecht. Na haar afstuderen heeft ze gewerkt bij het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren in het UMC Utrecht. Ook heeft ze klinische ervaring opgedaan als psycholoog bij Equator Foundation, een behandelcentrum voor getraumatiseerde vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel. In 2014 heeft ze 3 maanden gewerkt aan Monash University in Melbourne, waar ze onderzoek deed naar het welzijn van ambulancemedewerkers en het belang van een steunende sociale context.

+31(0)20 6601913
j.gouweloos@impact.arq.org