Na de incident fase begint vaak de crisis

10 januari 2017

“Op een drukke zaterdagmiddag ontploft het loempiakraampje op de markt. Zeven mensen komen om. Twintig anderen zijn met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Er zijn talloze ooggetuigen. De burgemeester noemt het een klap voor de gemeenschap en geeft desgevraagd aan dat er een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd zal worden”. Dit was één van de casussen die de deelnemers tijdens de Themadag Preparatie Nafase op 15 december kregen voorgelegd in de workshop Herdenken.

Wat als je daadwerkelijk voor de uitdaging komt te staan om een herdenking te organiseren, waar begin je dan? Welke vragen en afwegingen roept dat op? Hoe kom je tot antwoorden en keuzes? Workshopleiders Jorien Holsappel en Ingrid van Assouw gingen hierover met de deelnemers in gesprek en presenteerden de Toolkit Herdenking als behulpzaam instrument bij de stappen en afwegingen die nodig zijn. Van de workshop is een kort videoverslag gemaakt.

Een uitgebreid verslag van deze dag over de nafase vindt u in het e-zine, dat een mooie terugblik biedt op een interessante en leerzame themadag, georganiseerd door de VRU, Het Netwerkcentrum, De Nafase en de Managementraad Bevolkingszorg (IFV).