Steunpunt Coronazorgen online

6 October 2020

Vanaf vandaag gaat het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 door als Steunpunt Coronazorgen. Al ruim een half jaar hebben we te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Ook mentaal eist deze crisis zijn tol; zeker nu deze zo lang aanhoudt. Voor iedereen in Nederland die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er nu het Steunpunt Coronazorgen: www.steunpuntcoronazorgen.nl

De gevolgen van de coronacrisis zijn voelbaar voor ons allemaal. Ook emotioneel en mentaal eist de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn tol. Mensen die hun inkomen zien teruglopen of verdwijnen. Mensen die COVID-19 hebben gehad. Mensen die rouwen om iemand die overleden is aan het virus. Mensen die werken in de zorg of als hulpverlener. Er zijn al veel initiatieven om deze mensen mentaal te ondersteunen. Die zijn niet allemaal even goed vindbaar, of het is niet duidelijk voor wie de initiatieven echt hulp bieden. Daarom is er nu één online loket gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid: het Steunpunt Coronazorgen. Het Steunpunt biedt actuele relevante informatie en tips over hoe mensen met hun zorgen om kunnen gaan en er zijn doorverwijzingen naar hulp.

Bij eerdere rampen, zoals meest recent bij de vliegtuigramp MH17, heeft ARQ hier al ervaring mee opgedaan en werd één loket voor alle informatie en verwijzingen erg gewaardeerd door de betrokkenen.

Het Steunpunt Coronazorgen blijft de komende twee jaar bestaan en wordt voortdurend aangevuld met nieuwe informatie op basis van actuele behoeften en vragen. Het Steunpunt Coronazorgen is opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in opdracht van het Ministerie van VWS in samenwerking met het RIVM.