Terugblik Netwerkdag PSH/GOR 7 november 2019

17 december 2019

Op donderdag 7 november kwamen ruim 80 professionals bijeen om na te denken over de vraag: hoe achterhalen we behoeften en problemen van getroffen burgers en hoe sluiten we daarop aan? ARQ Kenniscentrum Impact organiseerde samen met RIVM en GGD GHOR Nederland de jaarlijkse Netwerkdag voor GGD professionals met een rol in psychosociale hulpverlening (PSH) of gezondheidsonderzoek na rampen (GOR) en andere belanghebbenden.

Het plenaire ochtendprogramma startte met een verhaal van Manik Djelantik, psychiater in opleiding bij ARQ en psychotraumatherapeut bij NTVPP, over haar onderzoek naar traumatische rouw bij nabestaanden. Ze schetste een beeld van wat nabestaanden nodig hebben en bood aanknopingspunten voor het tijdig signaleren van klachten.

Daarna vertelde Loes van Heijningen, getroffene van de MH17 vliegramp, in een vraaggesprek met Jorien Holsappel, beleidsadviseur ARQ Kenniscentrum Impact, over het omgaan met verlies, de impact op haar gezin en werk en de zoektocht naar passende ondersteuning. De belangrijkste tip van Loes aan de professionals in de zaal: “Zoek de verbinding met nabestaanden. Probeer niet te oordelen maar ga luisteren. Erken de problematiek en denk niet in leedhiërachie”.

Na de lunch volgden de deelnemers diverse workshops. In het verslag kunt u meer lezen over de inhoud van de presentaties en de workshops.

De workshops:

  1. Rapid needs assessment: snel inzicht verwerven in behoeften en problemen van getroffenen
  2. Aardbevingsoefening Groningen: oefenen met burgers
  3. Onrust rondom chemische stoffen: Van de grafietregen in de drup
  4. Sneak peek: e-learning communicatie in de nafase
  5. Casuïstiek: PSH en GOR na een suïcide van een leerling op het voortgezet onderwijs