Projecten
Impact doet diverse projecten voor en samen met de Nederlandse overheid, lokale overheden, het RIVM, GGD’s, GHORs, politie, Brandweer, gemeentes, maar ook slachtofferorganisaties, universiteiten en kennisinstituten. Dit gebeurt zowel nationaal als internationaal.
Zelfscreener voor balans op het werk: deze Zelfscreener is door ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises ontwikkeld. Het online instrument is gebaseerd op het inzicht dat een tijdige ondersteuning al binnen de reguliere werkomstandigheden moet plaatsvinden. De Zelfscreener geeft niet alleen weer wat stress geeft in het werk, maar ook welke elementen juist energie opleveren en beschermen tegen stress. De Zelfscreener wordt inmiddels door verschillende organisaties gebruikt, waaronder ARQ zelf, en is in ontwikkeling om ingezet te gaan worden bij diverse andere organisaties.
Om handvatten te bieden voor de opvang en nazorg van professionals bij terrorisme, extreem geweld en grootschalig optreden, ontwikkelen ARQ Kenniscentrum Impact en het IFV een Toolkit Nazorg na TGB. De Toolkit wordt in samenwerking met de kolommen (politie, brandweer, GHOR) opgesteld. De Toolkit kan worden gebruikt ter voorbereiding op en als ondersteuning tijdens de opvang en nazorg. Bij de ontwikkeling ervan wordt geleerd van de ervaringen en lessen van onze buurlanden en verder voortgebouwd op bestaande handreikingen en richtlijnen.
Het ontwikkelen en ondersteunen van kwalitatieve psychosociale hulpverlening (PSH) is het kernthema van ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises.
Gebruikmakend van de kennis en ervaringen die er zijn, hebben we in dit project gerichtere handvatten ontwikkeld voor de overdracht en uitvoering van communicatie in de nafase.
Impact ondersteunt de GGD’en en ketenpartners in optimale preparatie op de psychosociale hulpverlening na een terroristische aanslag.
Werknemers in de ambulancezorg komen regelmatig in aanraking met gebeurtenissen met een plotseling, onverwacht en soms een gewelddadig karakter. Dit zijn potentieel schokkende gebeurtenissen. Het werk vergt dan mentaal, fysiek en moreel soms meer dan je aankan. Daarom is het belangrijk dat er in iedere ambulancedienst gemotiveerde en getrainde collega’s klaar staan om op ieder moment hun collega te ondersteunen. De verschillende Bedrijfsopvangteams leveren deze collegiale ondersteuning en zijn daarmee een onmisbaar onderdeel van de organisatie. Stichting Impact heeft in 2017, samen met medewerkers uit de ambulancezorg, een handboek geschreven om collegiaal ondersteuners te faciliteren in het uitvoeren van hun werkzaamheden.
Een verkennende studie naar de effecten op professionals van het filmen en online plaatsen van (beeld)materiaal van professioneel handelen
OPSIC is een driejarig Europees project om een ondersteunend online systeem te ontwikkelen ten behoeve van de psychosociale zorgverlening in crisissituaties. Het “operational guidance system” (OGS) wordt ingericht op basis van behoeften van getroffenen van schokkende gebeurtenissen en beoogde gebruikers zoals crisismanagers, hulpdiensten en zorgverleners.