Projecten
Impact doet diverse projecten voor en samen met de Nederlandse overheid, lokale overheden, het RIVM, GGD’s, GHORs, politie, Brandweer, gemeentes, maar ook slachtofferorganisaties, universiteiten en kennisinstituten. Dit gebeurt zowel nationaal als internationaal.
Het ontwikkelen en ondersteunen van kwalitatieve psychosociale hulpverlening (PSH) is het kernthema van ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises.
Gebruikmakend van de kennis en ervaringen die er zijn, hebben we in dit project gerichtere handvatten ontwikkeld voor de overdracht en uitvoering van communicatie in de nafase.
Impact ondersteunt de GGD’en en ketenpartners in optimale preparatie op de psychosociale hulpverlening na een terroristische aanslag.
Werknemers in de ambulancezorg komen regelmatig in aanraking met gebeurtenissen met een plotseling, onverwacht en soms een gewelddadig karakter. Dit zijn potentieel schokkende gebeurtenissen. Het werk vergt dan mentaal, fysiek en moreel soms meer dan je aankan. Daarom is het belangrijk dat er in iedere ambulancedienst gemotiveerde en getrainde collega’s klaar staan om op ieder moment hun collega te ondersteunen. De verschillende Bedrijfsopvangteams leveren deze collegiale ondersteuning en zijn daarmee een onmisbaar onderdeel van de organisatie. Stichting Impact heeft in 2017, samen met medewerkers uit de ambulancezorg, een handboek geschreven om collegiaal ondersteuners te faciliteren in het uitvoeren van hun werkzaamheden.
Agressie en geweld in het contact met de burger zijn helaas vaste prik voor professionals met een publieke taak. Dit is onaanvaardbaar. Daarom bundelden Stichting Impact en het Instituut voor Psychotrauma (IVP) hun krachten.
Een verkennende studie naar de effecten op professionals van het filmen en online plaatsen van (beeld)materiaal van professioneel handelen
In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) is daags na het vliegongeval met de MH17 een Informatie- en Verwijscentrum (IVC) opgezet. Onderdeel van deze opdracht was het IVC te evalueren.
Doel van het project Toolkit Herdenking na Rampen is om de opgedane kennis en ervaring bij het organiseren van de MH17-herdenkingen te borgen voor de Rijksoverheid en over te dragen aan Stichting Vliegramp MH17 en andere zelforganisaties om hen een basis te bieden om zelf een herdenking te organiseren.
Prevention, de-radicalisation and citizenship
In TERRA II is een Train-the-trainers programma ontwikkeld op basis van de TERRA Toolkit, lesmateriaal voor middelbare scholen, UCARE (Universal Curriculum against Radicalisation in Europe) en beleidsadvies voor Europese en nationale overheden.
OPSIC is een driejarig Europees project om een ondersteunend online systeem te ontwikkelen ten behoeve van de psychosociale zorgverlening in crisissituaties. Het “operational guidance system” (OGS) wordt ingericht op basis van behoeften van getroffenen van schokkende gebeurtenissen en beoogde gebruikers zoals crisismanagers, hulpdiensten en zorgverleners.
De hoofddoelstelling van het Kennis- en Expertisenetwerk Zelfredzaamheid is het verzamelen, bijeenbrengen, ontsluiten en verspreiden van kennis en expertise over zelfredzaamheid in crisissituaties.
De ontwikkeling van een instrument om de kwaliteit van psychosociale zorg bij getroffenen te meten.
Dit project richt zich op het meetbaar maken van de kwaliteit van psychosociale hulpverlening.