Instrumenten voor informatie en advies

Ter ondersteuning van de uitvoering van de PSH, bestaan diverse instrumenten, websites en voorbeelden van publieksinformatie over diverse onderwerpen. Hieronder staan naast enkele herziene formats uit de GGD Handreiking, ook links naar andere producten, websites en organisaties.

 

Formats en checklists

 

Toolkits

 

Apps

(ENG) PFA Mobile - Engelstalige app met heel veel handige informatie en do's en don'ts over het bieden van psychosociale hulp, stressreacties bij diverse leeftijdsgroepen, zorgen voor jezelf als hulpverlener etc. (NCTSN)

EHBO app Rode Kruis

Support Coach app - De SUPPORT Coach app is ontwikkeld door het Academisch Medisch Centrum (AMC) om ondersteuning en zelfhulp te bieden aan mensen die last hebben van psychische klachten, met name traumatische stress klachten, na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. De app biedt informatie over traumatische stress klachten en professionele hulp, een zelf-test die inzicht geeft in de aanwezigheid en het beloop van traumatische stress klachten, mogelijkheden in het vinden van (professionele) hulp, en een agenda functie om afspraken, oefeningen en activiteiten in te plannen. Daarnaast bevat de app talloze oefeningen die kunnen helpen bij het omgaan met traumatische stress klachten, zoals ontspanningsoefeningen, tips voor een betere nachtrust en ademhalingsoefeningen. Gebruikers van de app kunnen de oefeningen personaliseren door het toevoegen van hun eigen foto’s, muziek en contactpersonen. De app is niet bedoeld ter vervanging van professionele hulpverlening.

 

Ondersteuning aan scholen

Basistekst folder kinderen en rouw - (in Word) te gebruiken om te integreren in eigen folder of informatie

Als een ramp de school treft (KPC groep)

Seksuele integriteit - Stichting School en veiligheid - over seksueel grensoverschrijdend gedrag op school

Calamiteiten op school - Stichting School en veiligheid over calamiteiten of schokkende gebeurtenissen, waarbij leerlingen en/of leerkrachten betrokken zijn

Folders na de schok:

  • voor ouders
  • voor leerkrachten
  • voor jongeren
  • voor volwassenen

Toolkit Kind en Trauma - ondersteuning voor leerkrachten groep 5 t/m 8

zie ook de pagina Kinderen in de Toolkit PSH na aanslagen.

 

Ondersteuning aan leidinggevenden

Handreiking schokkende gebeurtenissen voor leidinggevenden en management (Expertisecentrum Veilige Publieke Taak)

 

Ondersteuning aan vluchtelingen

Als je stress hebt, veel denkt en slecht slaapt… Folder voor vluchtelingen over psychische klachten gericht op zelfhulp (Pharos)

Als u last heeft van concentratieproblemen, nachtmerries, angst en somberheid... Voorlichting in eigen taal (Pharos), beschikbaar in Engels, Frans, Farsi, Arabisch, Somali, Sorani

Handreiking Geef ons de tijd - Begeleiding van vluchtelingen met oog voor psychische gezondheid. 

 

(Publieks)informatie zoeken

Psychotraumanet - Psychotraumanet is de toegangspoort naar informatie over ingrijpende gebeurtenissen. U vindt er (wetenschappelijke) artikelen, interviews, film- en geluidsfragmenten en nieuws uit de media. De informatie op Psychotraumanet is ingedeeld in tien thema’s: Tweede Wereldoorlog, veerkracht & organisatie, rampen & crises, agressiehantering, screening & diagnostiek, evidence based behandelen, complex trauma, kind & gezin, trauma & diversiteit en humanitarian emergencies.

IFV kennisplein

GGD GHOR Kennisnet PSH-groep

Website Slachtofferhulp 

(ENG) Disaster Kit (SAMSHA)

 

Verder naar Evaluatie